Keilailun aloittaminen ja tärkeät asiat

  • 1. Valitse sopivat kengät

bowling shoesKenkiä valitessa on ensiarvoisen tärkeää että ne sopivat keilaajalle. Niiden on oltava tukevat ja niiden on istuttava keilaajan jalkaan kuin kortit korttihain käteen. Jos kengät ovat epäsopivat tai löysät ne voivat vaikeuttaa huomattavasti teknistä suoritusta ja tehdä koko keilauskokemuksesta epämieluisan.

  • 2. Valitse sopiva pallo

Kenkien jälkeen on edessä keilapallon valinta. Miehet käyttävät yleensä painavampia palloja ja naiset sekä nuoret kevyempiä, mutta aloittelijalle on tärkeintä löytää juuri yksilöllisesti sopivanpainoinen keilapallo. Pallossa oleviin reikiin sijoitetaan keskisormi, nimetön ja peukalo ja tärkeää on että keskimmäisten sormien reiät ovat sopivat, mieluummin hiukan väljät kuin liian tiukat keilaajalle. Mitä paremmin peukalo sopii palloon, sitä kevyemmältä se tuntuu. Palloa on hyvä heilutella vieressä edestakaisin ja kokeilla miltä se sormille tuntuu, jos sormien keskimmäinen nivel ulottuu yli reikien sisäreunan vajaan sentin, on ote yleensä hyvä.

  • 3. Lähtöasento

Ennen pallon heittämistä täytyy ottaa sopiva lähtöasento, jalat vierekkäin radan keskellä ja mukavassa asennossa. Palloa kannetaan vapaalla kädeltä sen alapuolelta ja heittokäsi pysyy rennosti kiinni pallossa, ranne suorana. Pallo asetetaan olkapään kohdalle.

  • 4. Ensimmäinen askel on tärkeä

Kun lähdetään heittämään palloa, otetaan ensimmäinen askel vasemmalla jalalla. Askel on hyvä pitää lyhyenä ja hitaana ja pallo pidetään vapaalla kädellä lähtöasennossa.

  • 5. Alkutyöntö

Tämä alkaa vapaalla kädellä, pallo lähetetään liikkeelle heti ensimmäisen askeleen osuttua lattiaan. Kun pallo on saatu liikkeelle, vapaa käsi viedään tasapainottamaan suoritusta sivulle ja pallo suunnataan heilurilinjalle.

  • 6. Toinen askel

Oikea jalka astutaan lyhyesti ja hitaasti eteenpäin ja askeleen jälkeen pallo on heilurissa tulossa edestä alaspäin, kohti vartalolinjaa.

  • 7. Kolmas askel

Vasen jalka lähtee nousuun pidemmällä ja nopeammalla tahdilla, pallo nousee kohti lakipistettä heilurissa.

  • 8. Neljäs askel

Oikea jalka siirtyy eteenpäin lyhyesti ja nopeasti. Pallo pääsee askeleen jälkeen heilurin lakipisteeseen.

  • 9. Viides askel ja loppuasento

Vasen jalka lähtee pitkään liukuaskeleeseen ja pallo tulee sen aikana lakipisteestä irrotuskohtaan. Irrotuskohta on vasemman nilkan vieressä. Loppuasennossa vasemman puoleinen polvi koukistetaan, samalla lantio työnnetään eteenpäin ja vasen käsi pysyy tasapainoisessa asennossa keilaajan sivulla.

10. Irrotus

Kun on aika irrottaa ote pallosta, pallo on kämmenen päällä siten, että keilaajan ranne on suorassa ja keilapallo työnnetään sillä eteenpäin. Peukalon suunta on vasemmalle, kello 11-12 suuntaan. Pallosta päästetään irti eteen ja alaspäin.

Keilailun historia lyhyesti