Keilailun erilaiset pelitavat – osa 1

Keilailussa on monia erilaisia pelitapoja, jotka määrittelevät kulloisenkin pelin säännöt. Pelitavoilla on erilaiset lähtökohdat ja niitä käytetään vaihdellen erilaisissa kilpailuissa. Tätä voidaan verrata esimerkiksi pokeriturnaukseen, säännöt ja pelialustat voivat vaihdella jopa turnauksen aikana. Toisin kuin pokerissa, bonuskoodi ei takaa riskittömyyttä, kun kyse on keilailusta.

Eurooppalainen pelitapa

Tätä pelitapaa käytetään Suomessa joissain kilpailuissa. Siinä keilaaja pelaa kokonaisuudessaan sarjan vain yhdellä radalla. Samalla radalla sallitaan myös useampi kilpailija ja näitä on normaalisti kaksi. Radan vaihtaminen tapahtuu yleensä yhden sarjan jälkeen. Tätä pelitapaa voidaan käyttää yksilö tai joukkue peleissä.

Amerikkalainen pelitapa

Tässä pelitavassa yksittäinen pelaaja tai kokonainen joukkue pelaa jokaisen sarjan käyttäen kahta erillistä, vierekkäistä rataa. Näitä ratoja kutsutaan ratapareiksi ja niitä voi käyttää kerrallaan kaksi tai useampi pelaaja. Rataparia vaihdetaan yleisesti joka sarjan jälkeen tai useamman sarjan jälkeen.

Uusi sarja aloitetaan siltä radalta, missä edellinen keilaus päättyi. Kun rataparia vaihdetaan, uusi sarja aloitetaan aina parilliselta radalta, kun edellinen sarja päättyi parilliselle radalle. Sama käytäntö toistuu myös päinvastoin. Mikäli käytetään automaattisia pisteenlaskimia, voidaan tehdä poikkeus aikaisempaan sääntöön.

Baker

Tämä pelitapa on joukkuekilpailu jossa jokainen joukkueen jäsen keilaa omalla vuorollaan saman sarjan ruudut, kunnes kaikki ruudukon kymmenen kohtaa on täytetty. Pelaajavaihtoa ei voi suorittaa ennen täyden sarjan suorittamista, jollei kyseessä ole poikkeustapaus, esimerkiksi loukkaantuminen tai sairaskohtaus. Pelaajanvaihto kesken sarjan on aina kilpailunjohtajan harkinnassa.

Desperado

Desperado bowlingTässä erikoiskilpailu muodossa finaaliin selviää vain ennalta sovittu määrä keilaajia. Peli toteutetaan eurooppalaisella pelitavalla ja siinä käytetään alkuperäisen kilpailun tasoituksia. Sarjan voi sallitusti keskeyttää ilman erillistä lupaa kilpailunjohtajalta ja jokaisella radalla voi olla erillinen määrä keilaajia.

Turbo

Erikoiskilpailuissa voidaan myös pitää niin kutsuttu turbosarja. Sarja toimii hyvin samojen sääntöjen mukaan kuin desperado – sarjakin. Turbosarja täytyy maksaa ennen kyseisen sarjan alkua.

Match play

Tässä pelimuodossa kaksi keilaajaa, tai kaksi joukkuetta, pelaavat samalla rataparilla. Se joukkue jolla on parempi sijoitus saa määrätä pelin aloitusvuoron. Se keilaaja jolle myönnetään aloitusvuoro, pelaa yhden ruudun vasemmalla radalla. Pelaaja joka aloittaa oikeanpuoleiselta radalta, pelaa kaksi ruutua molemmilla radoilla.

Sarja pelataan loppuun niin että vasemmalta aloittanut pelaaja jatkaa samalla tavalla. Jos kyseessä on kaksi sarjaa, toinen sarjoista pelataan samalla tavalla.