Keilailun erilaiset pelitavat – osa 2

Round – robin

Tässä pelitavassa kaikki pelaajat, eli joukkueet pelaavat toisiaan vastaan. Peli suoritetaan usein yhden sarjan ottelun ennakkokaavioiden mukaisesti. Kyseinen ennakkokaavio myös määrää aloittajan joka heittää ensimmäisen heiton vasemmanpuoleisella radalla. Voittobonuksen määrä on 30 pistettä yksittäistä pelaajaa kohti ja 15 pistettä on tasapelibonuksen määrä. Jos round robinissa on mukana sijoitussarja, jaetaan bonukset siinäkin samalla tavalla.

Jos kyseessä on tasatulos, bonukset jaetaan myös erilaisen tasoituksen omaavien pelaajien kesken.

Pudotuspeli

Porrasfinaali, pudotuspeli tai stepladder on peli jossa finaalipeleihin asti päässeet keilaajan pelaavat toisiaan vastaan. Kyseessä on yhden tai kahden sarjan ottelu match play – tavalla. Se pelaaja joka häviää, putoaa pelistä ja sarjan voittaja jatkaa kilpailussa eteenpäin.

bowling teamMikäli päädytään tasatulokseen, voittajaksi valitaan se keilaaja, jolla on vähemmän tasoituksia. Jos pelaajilla on samat tasoitukset he suorittavat tasatulostilanteessa kahden ruudun uusinnan. Tämä pätee jollei säännöissä ole määritelty erillistä kohtaa. Se keilaaja joka on sijoittunut paremmin saa oikeuden määrätä aloittajan.

Jos tarve vaatii, uusinnat jatketaan aloittajaa vaihtaen aina niin pitkälle että voittaja on selvillä. Uusinnat pelataan myös match play – pelitavalla.

Shoot out – finaali

Tässä finaalissa sitä edeltävän kilpailuosion parhaimmat pelaajat keilaavat paremmuusjärjestyksessä loppupelit. Pelin alkuvaiheissa kolme tai useampi pelaaja pelaa yhden sarjan amerikkalaisella tai vaihtoehtoisesti match play – pelitavalla. Koko sarjan paras pelaaja jatkaa kilpailua ja muut kaksi, tai useampi, keilaaja putoaa kilpailusta kokonaan. Loppuottelussa on yhteensä kaksi keilaajaa.

Tässä kilpailutavassa keilaajan lopullinen sijoitus ei saa tippua aikaisemmasta kilpailuosiosta enempää kuin yhden sijan.

Playoff – finaali

Tässä pelitavassa aikaisempien kilpailuosioiden parhaimmat keilaajat pelaavat play – off kaavion mukaan loppupelit. Lopulliseen finaaliin tai välierävaiheisiin voi saada suoraan paikan edeltävän osion sijoituksen mukaan, mutta muuten aloitetaan niin kutsutuista puolivälieristä. Tämä pelitapa sopii käytettäväksi kun loppukilpailun ensimmäisen osan sarjamäärä on maksimissaan viisi sarjaa.

Playoffissa kaksi tai useammat keilaajat pelaavat ottelun, esimerkiksi yhden tai useamman sarjan, pääsystä seuraavaan otteluun. Lopullisessa finaalissa on kahdesta kolmeen keilaajaa. Tässä kilpailutavassa keilaajien sijoitus voi pudota useamman sijan verran aikaisemmasta sijoituksesta.