Keilailun historia lyhyesti

Bowling historyKeilailu on yksi vanhimmista urheilulajeista, lähes nykykeilailun tyyppisestä lajista on löydetty todisteita jo 3 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua Egyptistä. Muita vanhoja todisteita harrastuksesta on löydetty esimerkiksi Saksasta vuonna 300, jolloin kivien vierittämistä keiloja kohti on pidetty synneistä puhdistavana tapana.

Englannissa, Southamptonissa väitetään olevan maailman vanhin vieläkin toiminnassa oleva keilapaikka. Tämä keilapaikka on ulkona ja historian mukaan sen nurmikoilla on pelattu ainakin vuodesta 1299 lähtien.

Ensimmäinen keilauksen mainitseva kirjoitus on Englannin kuninkaan Edward III:n julistus, jossa tämä kielsi sotajoukkojaan harjoittamasta kyseistä peliä ja keskittymään enemmän jousiammunnan opetteluun.

Keilaus levisi nopeasti ympäri Eurooppaa ja esimerkiksi tanskalaisilla sekä saksalaisilla oli siitä omat versionsa englantilaisten lisäksi. Euroopasta laji levisi Yhdysvaltoihin, jossa se jatkoi suosion keräämistä.

Joskus keilaaminenkin on pokerin tavoin mielletty uhkapeleihin ja sitä on pidetty paheksuttavana. Yhdysvalloissa sen pelin levitessä yhä laajemmalle, siihen alettiin liittämään myös uhkapelien ja rikollisuuden leimaa. Tämä mielikuva meni niin pitkälle, että esimerkiksi Connecticutissa pelaaminen kiellettiin kokonaan.

10 keilan muodostelman käyttämisen varma alkuperä on hämärän peitossa. Useimpien mukaan tämä käytäntö sai alkunsa Yhdysvalloissa, mutta kansainvälisen keilailun kuuluisuuksien hallissa ja museossa on esillä maalaus jossa englantilaiset keilaavat kymmenellä keilalla.

Maalaus on tehty suunnilleen vuonna 1810, eli ennen kuin keilaaminen edes rantautui Yhdysvaltoihin.

Vaikka yhdysvaltalaisten versio keilaamisesta muistutti hyvin paljon saksalaista versiota, pidetään sen kehittäjänä Amerikkaa. Saksalaisilla oli suuri osuus pelin tuomisessa Amerikan mantereelle ja he perustivatkin ensimmäisiä keilaus seuroja ennen ja jälkeen Amerikan sisällissodan.

Vähitellen keilaamisen säännöt ja erilaiset pelitavat vakiintuivat ja perustettiin kansainvälisiä ja paikallisia yhdistyksiä jotka valvoivat sääntöjen noudattamista erityisesti kilpailuissa. Samalla luotiin standardeja keilaradan pituudelle ja keilapallon painolle.

Nykyään keilailu on suosittua lähes kaikkialla maailmassa ja siitä järjestetään myös maailmanmestaruus kilpailut eri luokkien kesken. Keilaaminen on kuitenkin kohdannut nykymaailmassa kolhaisun suosiolleen, kuluttajat vaativat yhä useammin keilahalleja joista löytyy muutakin aktiviteettia.

Koska harrastusmahdollisuuksia on lähes rajattomasti, joudutaan myös keilaamiseen keksiä uusia vetonauloja, mistä esimerkkinä viime vuosina yleistynyt hohtokeilaaminen. Hohtokeilauksessa huone on valaistu ultraviolettivaloilla, joilla koko keilasaliin saadaan uusi tunnelma.