Seniori keilaaminen ja kilpailut
Keilaaminen on kuin korttipelit ja muut uhka pelit, se ei vaadi erityisempää fyysistä suoritusta, mutta tarkkuus on oltava hallinnassa ja hermojen on kestettävä. Tämän vuoksi harrastus on mainio vanhemmillekin ihmisille, ja seniorikeilaamisesta on tullutkin suosittu ajanviihde. Vuosittain järjestetään useita senioreille tarkoitettuja kilpailuja, sekä Suomessa että maailmalla.
Parhaat pelaajat voivat päästä jopa maajoukkueisiin ja edustamaan Suomea suuriin kilpailuihin ympäri maailmaa. Seniorikeilaus sopii siis iäkkäämmille ihmisille joko mukavaksi ajanvietteeksi esimerkiksi ystävien parissa tai uudeksi tähtäimeksi helpottamaan kilpailuviettiä.
Suomessa Kansallinen senioriliitto ry järjestää joka vuosi Seniorikeilailu nimisen valtakunnallisen keilailukilpailun. Kilpailun ajankohta sekä paikkakunta sovitaan erikseen ja siihen voivat osallistua kaikki Kansallinen senioriliitto ry:n jäsenyhdistyksiksi kuuluvien yhdistysten jäsenet. Kilpailut noudattavat Suomen keilailuliiton, eli SKLn määrittelemiä virallisia kilpailu- ja veteraanien valtakunnansarjan sääntöjä.
Seniori- ja veteraaniluokat ovat sekä naisille että miehille. Senioreissa kilpailee kaikki 60 – 75 vuotiaat, naiset ja miehet erikseen. Veteraaniluokkaan pääsevät yli 75 vuotiaat, naiset ja miehet omissa luokissaan, eikä yläikärajaa ole. Kilpailussa käytetään ikään perustuvaa henkilökohtaista tasoitusta veteraanisääntöjen mukaisesti, eli yksi piste tulee lisää jokaiseen sarjaan keilaajan ikää kohden. Tasoitus laskenta aloitetaan siitä vuodesta, kun pelaaja täyttää 61 vuotta ja tämä koskee kaikkia osallistuvia keilaajia.
Seniorikeilailussa pelataan myös eurooppalaisella tavalla ja henkilökohtaisia sarjoja pelataan kuusi. Ennen kilpailun alkua pelaajat saavat neljä heittoa avausradalla ja tämä sääntö on suomen keilailuliiton määrittelemä. Kun kilpaillaan henkilökohtaisissa sarjoissa, jokaisen sarjan kolme parasta palkitaan.
Seniorikeilailun kilpailuissa kisataan myös parikilpailumestaruudesta sekä joukkuemestaruudesta. Parikilpailussa pelataan kaksi kuuden sarjan peliä ja joukkomestaruudessa neljä kuuden sarjan peliä. Joukkueen jäsenien on edustettava yhteistä paikallisyhdistystä ja joukkueissa voi olla sekä naisia että miehiä, vain ikätasoituksella. Jokaisen joukkueen kokoonpano on nimettävä ennen kuin kukaan sen jäsenistä on vielä kisaamassa, mutta tämän jälkeen keilaaminen voi tapahtua eri aikaan.
Kilpailut tulee järjestää vain Suomen keilailuliiton hyväksymissä keilahalleissa ja Senioriliiton hallituksen tehtävänä on myöntää kilpailun järjestämisoikeus jollekin sen paikallisyhdistyksistä. Valittu paikallisyhdistys on vastuussa kaikista kilpailun järjestämiseen liittyvistä asioista ja sääntöjen noudattamisesta. Mahdollisista sääntöjen muutoksista vastaa Seniorihallitus sekä Suomen keilailuliitto.