Suomen parhaat paikat keilailuun

Otsikossa luvataan esitellä koko maan parhaat paikat keilailuun – kyse on kuitenkin yhden ihmisen mielipiteistä ja kokemuksista. Sinun kokemuksesi voi olla erilainen, jo asuinpaikasta ja harrastuksesi tyylistä riippuen. Keilahalli on parhaimmillaan hyvin henkilökohtainen paikka, jossa viihtymisessä pienet asiat ratkaisevat. Hallit eivät ole parhaimmuusjärjestyksessä – pikemminkin kyse on valikoimasta parhaita halleja ja ratoja, joista kirjoittajalla on kokemusta.

Tapiolan keilahalli, Espoo

Kuten todettua, keilahalli on hyvin henkilökohtainen asia – ja Tapiolan keilahalli oli pitkään ”kotihallini”, joten siksi se on listan ensimmäisenä. Nykyisin Länsimetron valmistuttua halli on vain lyhyen matkan päässä Helsingin keskustasta, joten uusia käyttäjiä on varmasti jo eksynyt halliin kosolti.

Tapiolan keilahallissa vallitsee varsin mukava tunnelma, ja samalla puitteet ovat huippuluokkaa. Henkilökunta on niin ikään palvelualtista, joskin tämä on tietysti vanhan vakiokävijän mielipide. Jos aiot vuokrata kengät, ei Tapiolan valikoima ole ehkä aivan parhaasta päästä: tällä saralla kaivattaisiin uusimista. Viikonloppuisin voi olla vähän ahdasta. Erityismainintana maittava ja konstailematon kotiruokalounas!

Halvimmillaan Tapiolassa saa radan hintaan 20 € per tunti arkipäivisin – opiskelijat ja eläkeläiset saavat tästä tosin vielä neljä euroa alennusta. Viikonlopun suositut hohtokeilailutunnit maksavat 35 euroa per tunti. Tapiolassa on käynnissä myös oma Halliliigansa kaikentasoisille harrastelijoille.

Lahden keilahalli

Myös Lahden Launeella sijaitsevaa Lahden keilahallia leimaa välittömyys ja rentous. Kaikesta näkee, että henkilökunta ja omistajat todella välittävät lajista ja tuntevat asiansa. Lahden hallilla toimii myös keilapalloja ja -tarvikkeita myyvä Pro Shop, joka on auki tiistaista torstaihin. Myymälän valikoima ei ole maailman mittakaavassa mielettömän suuri, mutta aktiiviharrastajakin löytää sieltä kuitenkin kaiken tarpeellisen.

Lahdessa ratamaksut eivät ole päätä huimaavia – arkipäivisin radalle pääsee jo 17 euron tuntihintaan, josta eläkeläiset ja opiskelijat saavat vielä euron alennuksen. Kenkävuokra Lahden keilahallissa on 1,50 € / pari. Hallilta löytyvät myös biljardipöydät ja siellä järjestetään paljon muutakin aktiviteettia. Runsaasti kilpailutoimintaa. Helppojen liikenneyhteyksien päässä, eikä Lahden rautatieasemaltakaan ole matkaa kuin noin 500 metriä.

Porin keilahalli

Porista on vuosien saatossa ponnistanut useita tasokkaita keilaajia, eikä ihme, onhan Bowling 4 You -yhtiön pyörittämä halli ensiluokkainen. Sama yhtiö toimii myös Rauman ja Forssan hallien taustalla, joten laajamittaisen toiminnan organisoinnista on kokemusta. Porin halli on varsin nykyaikainen, siellä on 16 kappaletta Brunswick Anvilane -ratoja sekä automaattiset Qubica-laskentalaitteet.

Porin hallissa toiminta on varsin aktiivista, ja esimerkiksi aloittelijoille suunnattuja kursseja järjestetään. Niin ikään yrityksille suunnattuja aktiviteetteja on tarjolla. Erikoisuuksista on mainittava ympäri vuorokauden järjestettävä 24h Bowling -kilpailu. Myös Pro Shop löytyy, samaten kahvila-ravintola ja mahdollisuudet biljardiin ja dartsiin. Porin keilahallissa pyöritetään halliliigaa.

Arkipäivien ratamaksu Porissa on 18 euroa per tunti, viikonloppuisin vain hieman korkeampi, 19 euroa tunti. Viikonloppuisin järjestettävä hohtokeilailu on 26 euroa tunti. Kenkävuokra on 1,50 euroa.

Tue paikallista yrittäjääsi

Suomessa on myös koko joukko pieniä keilailuun mahdollisuuksia tarjoavia toimijoita. Aina ei ole kyse täysimittaisesta hallista – vaikkapa Itä-Uudenmaan Pukkilassa toimiva Onnenpelit-yhtiö tarjoaa kaksi sympaattista mutta täysin toimivaa keilarataa maaseutukunta Pukkilan keskustassa. Kolmen radan Tervakosken keilahalli voidaan laskea hieman samaan kategoriaan, kuin myös erittäin viehättävä kuuden radan Vöyrin keilahalli.

Nämä paikalliset pienten paikkakuntien toimijat eivät ole omistajilleen ja toimijoilleen mitään suuren rahan bisnestä. Siksi niille olisikin elintärkeää, että paikalliset keilailusta vähänkin innostuneet ihmiset kävisivät ainakin kokeilemassa lajia heidän tiloissaan. Tähän voin lämpimästi kannustaa – vastaanotto pienissä halleissa on yleensä erittäin lämmin aloittelijoita kohtaan.